lauantai 31. toukokuuta 2014

9+0, Yksinäisyydestä

Nyt kirjoitan aiheesta jota varmasti monikin tuleva äiti on jossain vaiheessa raskauttaan tuntenut, mutta ei välttämättä uskalla/halua sanoa sitä ääneen. Nimittäin yksinäisyydestä. Viime päivinä olen havahtunut siihen että sisälläni kasvaa valtava tyhjyyden ja yksinäisyyden tunne, vaikkein usein varsinaisesti fyysisesti yksin olekaan. Onhan minulla aina mies ja vaikkei kavereita hirveän paljon olekaan, on niitäkin kuitenkin muutama. Se on aina riittänyt minulle, omasta ajasta nauttivalle yksilölle, paremmin kuin hyvin. Olen myöskin koko aikuisikäni viihtynyt jonkin verran paremmin miesten kanssa kuin naisporukassa, mutta nyt tuntuu kuin raskauden myötä ihan kaikki tämä olisi muuttunut. Yhtäkkiä minulla ei olekaan enää miesten kanssa niin paljon keskusteltavaa, yhtäkkiä minulla on sellainen olo että olen jotenkin perustavanlaatuisesti yksin kun en voi/uskalla purkaa näitä vauvajuttuja ihan jokaiselle hyvänpäiväntutulle. Ja ymmärrän oikein hyvin etteivät ne monia kiinnostakaan, ei minuakaan kiinnostanut ennen.

En olisi koskaan uskonut että ajatusmaailmani ja varsinkin tunne-elämäni muuttuisi raskaaksi tulon jälkeen näin radikaalisti. Monena päivänä olen ainakin osan päivästä vähän ahdistunut ja itkuinen vaikken järjellä löydäkään siihen oikein mitään muuta syytä kuin selittämättömän yksin jäämisen tunteen. Perustavanlaatuisestihan minulla on kaikki oikein hyvin, asunto, rakastava mies, koulupaikka ja rahaakin ihan sen verran että toimeen tullaan. Kukaan lähipiirissäni ei kuitenkaan juuri nyt ole vastaavassa elämäntilanteessa kanssani, ja ympärilläni on ylipäätään hyvin vähän ihmisiä jotka olisivat kokeneet raskauden tai vastaavan elämänmuutoksen. Se jättää olon jotenkin tyhjäksi. Kysyin eilen neuvolassa sattuisiko kaupungillamme olemaan mahdollisesti jonkinlaista ensisynnyttäjien (tai muuten vain raskaanaolevien) yhteistä ryhmää/kerhoa, mutta valitettavasti sellaista ei löydy. Minulla olisi suuri tarve ryhmäytyä näiden muiden odottajien kanssa jotenkin jakamaan fiiliksiä, mutta aika vaikeaa se on, kun ei ihan kadullakaan viitsisi ihmisiltä puhelinnumeroita pysähdellä kysymään.

Tietenkin olen iloinen ja onnellinen vauvasta enkä kaikesta tästä huolimatta vaihtaisi tätä raskautta missään nimessä pois. Olisi vain helpompi nauttia tästä ajasta jos ei kokisi tällaista ulkopuolisuuden tunnetta. En kuitenkaan lähitisi tätä fiilistäni mihinkään masennukseen vertaamaan, joinakin päivinä kun en oikein edes ymmärrä miten olin edellisenä niin alakuloinen. Mutta juuri nyt kun tämä fiilis taas iski niin koin tarvetta kirjoittaa asiasta. Ja täytyy myöntää että se helpotti, edes vähän.

4 kommenttia:

  1. Hei, pakko oli kommentoida kun tuli niin tuttu fiilis! Itsellä myös se mietityttää miten sekavat tunteet voi ollakaan. Miten samasta asiasta voi tuntea iloa, häpeää siitä miten onnekas onkaan, ahdistusta tulevasta (lue tuntemattomasta) ja pelkoa menettämisestä. Ja silti vaan hymyilyttää kun tietää että kenguruna tässä mennään. Ja miten yksin sitä tunteekaan olevansa. Itse en ole vielä uskaltanut verkostoitua, koska on suuri pelko siitä mitä jos pallero ei pysykään kyydissä. Keskustelupalstoilla olen nähnyt, että siellä muodostuu ryhmiä tietyn ajan sisälle osuvien LA kesken, myös jo tammikuun 2015. Itse ehkä otan osaa kun riskiviikot ovat ohitse.
    Kiva blogi!
    -R (8+3 ekakertalainen ja 28v.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentistasi! Aina tuntuu hieman helpottavalta kuulla ettei ole fiilistensä kanssa yksin ja että kai kaikki tämä tunteiden vuoristorata kuuluu sitten vain asiaan. Itseäni myös hieman hävettää valittaa, kun sitä tietää kuitenkin olevansa niin onnekas kun tämän kaiken pääsee ylipäätään kokemaan. Mutta näille tunteille kun vain ei voi mitään. Keskenmeno toki mietityttää minuakin, mutta tuon varhaisultrakäynnin jälkeen tuli sen verran luottavaisempi fiilis, että uskallan pikkuhiljaa jopa uskoa että ehkä tämä on oikeasti totta. Tietysti mitä vaan voi edelleen tapahtua, mutta yritän mennä sillä asenteella että surraan sitä sitten jos niin käy.
      Ja joo, noita keskustelupalstoja täytyykin harkita. Itse tosin kaipaisin kovasti ihan face to face-keskusteluseuraa, mutta toki nettivertaistukikin toimii paremmin kuin ei mitään.

      Onnea ja voimia odotukseesi! :)

      Poista
  2. Itsekkin ensimmäistäni odotan, viikkoja vasta 6+3, siksi anonyyminä kirjoitan. :) kannattaako muuten tuo varhaisultra? Paljonko maksoi? Tsemppiä, ja onnea odotukseesi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiva kun kommentoit! :)
      Itse olen tosi tyytyväinen että tuli käytyä tuolla varhaisultrassa, toi paljon mielenrauhaa ja oli aivan ihana nähdä että jokin pikkuinen siellä ihan oikeasti kasvaa :) Samalla tuli tietenkin varmistus siitä että kaikki on kunnossa, alkio kiinnittynyt oikeaan paikkaa, syke löytyy jne. Lääkäri oli myös todella leppoisa ja kannustava mikä helpotti ainakin omaa fiilistäni huomattavasti. Itselläni on myöskin tuo np-ultra vasta tämän kuun aivan lopussa, joten kiva että sen kaverin on jo kerran nähnyt kun odotus seuraavaan kertaan tuntuu muutenkin niin pitkältä!

      Kävin Helsingissä lääkärikeskus Femedassa ja siellä tuo käynti tuli kelan korvauksen jälkeen maksamaan 76e, mikä ei mielestäni ole mikään niin valtava summa (vaikkei tässä mitään rikkaita todellakaan olla). Toki hinnoittelu riippuu yksityisellä aina myös lääkäristä itsestään, joten kannattaa aikaa varatessa kysellä vähän halvemman lääkärin perään jos se mietityttää. Kannattaa muutenkin myös soitella eri lääkäriasemia läpi ja vähän vertailla hintoja, esim. Mehiläisessä tai Diacorissa olisi ainakin täällä pääkaupunkiseudulla joutunut maksamaan jopa satasen enemmän. Ja jos on vähänkään epävarma hedelmöittymisen ajankohdasta, kannattaa varmaan odotella vielä muutama päivä että siellä sitten alkio varmasti näkyy, niin ei ainakaan tule turhaa huolta :)

      Tsemppiä ja onnea sinullekin kovasti! :)

      Poista